Fide dikimi yapıldıktan sonra bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek amacıyla belirli aralıklarla 3–4 defa sulama yapılmalıdır. İleriki yıllarda lavanta bitkisi susuz koşullarda yetiştirilebilirse de sulama yapılması dekara çiçek verimini artırır. Lavanta tarlalarında 2-3 yılda bir ahır gübresi ile yapılacak gübreleme, toprak şartlarını iyileştirmeye yardımcı olacağı için son derece önemlidir.

İlk iki yıllık süreçte yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama işlemi dışında önemli bir bakım işlemi yoktur. İleriki yıllarda yabancı otları baskı altına alacağı için neredeyse mücadeleye gerek kalmayacaktır. Lavantanın üretimini engelleyecek önemli bir hastalık ve zararlısı yoktur. Yalnız bazı yıllarda bitkinin kök kısımlarına şapkalı mantar ve beyaz kök çürüklüğü, toprak üstü kısımlarına ise Septoria lavandulae ve Ophiobulus brachyascus gibi hastalık etmenleri zarar vermektedir.” (1)

   Lavantada bakım işlerinden en önemlilerinden biri de gübrelemedir. Literatürlerde verimsiz topraklarda yetişebildiği söylense bile dengeli besinlerin bulunduğu topraklarda verimin artacağı aşikardır. Lavanta toprağının besinlerin yarayışlılığını etkileyecek yüksek pH’ya sahip olmaması gerekir. Orta düzeyde bir organik madde toprak kimyasının ve fiziğinin iyileşmesinini sağlar. Bu nedenle lavanta bahçesinin 2-3 yılda bir ahır gübresi veya kompost ile gübrelenmesi yaralı olur.”(2) Gübreleme dikim yılında dikimle beraber, diğer yıllar ise erken ilkbaharda yapılmalıdır. Bir diğer işlem budamadır. Lavanta çiçekleri sürgün uçlarında oluşur. Bu nedenle bahçe tesisinden sonra çok sayıda sürgün oluşumunu teşvik edecek budama tavsiye edilir. Budama sürgünün 1/3’ünün kesilmesi suretiyle yapılır. Budama bitkinin parçalı görünmesini engeller ve aşırı odunumsu yapı oluşumunu engeller. (2)

  

(1) Hasan ASLANCAN, Rafet SARIBAŞ – Lavanta Yetiştiricliği - MAREM)

(2)Prof. Dr. Osman GÜLŞEN - YOZGAT İLİ ÇAYIRALAN İLÇESİNDE LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ SONUÇ RAPORU