Çok yıllık bir bitki olması nedeniyle bitkiler araziye aktarılmadan önce derin sürüm yapılmalıdır. Tohum ekimi ya da fide dikiminden önce derin işlenmiş toprak diskaro ve tırmık ile düzeltilmelidir. Köklenmiş Lavanta Çelikleri Fide dikimi uygun toprak ve iklim koşulları oluştuktan sonra (bölgelere göre mart başı- mayıs sonu arası yapılır.(1)

 

    Yurdumuzda dikim bölgelere Mart başı ile Mayıs sonu arasında bir varyasyon gösterebilir. Ancak tercihen iklim ve toprak elverdiği ölçüde yıl boyunca dikim yapılabilir.    Dikilecek köklü fideler köklenmesini tamamlamış hastalıklı olmayan en az 2-3 cm sürgün yapmış olmalıdır. Bitkilerde büyüme ilk yıl oldukça yavaş olur, kısa saplar meydana gelir. Bitki öncelikle toprak altı aksamı geliştirmeye kuvvetlendirmeye başlar bu nedenle üst tarafta kuvvetli büyüme ilk zamanlarda çok hissedilmez. Çiçek başakları oluşsa bile bunlar oldukça küçük kalır. Esas büyüme ve verim ikinci yıldan itibaren başlar.

    Lavander de denilen Lavandula angustifolia bitkileri 1.5 x 0.5 m sıklıkta, hibritler (lavandinler) 3 x 1 m aralıklarla dikilebilir. Ancak sıra arası mesafelerin çok bulunması verimi azalttığı gibi yabancı ot mücadelesini de zorlaştırır. Üretimde 100 x 40 cm, 120x50 cm sıra arası ve üzeri mesafeler yetiştirme için uygundur. Sıra arası mesafelerde genellikle traktör genişlikleri, teker kalınlıkları göz önünde bulundurulur.(2)

    İlk diktiğim fideleri, fide satıcısının ‘Nisan ayı çıkmadan dikmelisin’ uyarısı üzerine Nisan 2017 de tam tavını almamış çamur sayılabilecek bir toprağa diktim; ancak fidelerin 400 m rakımlı arazide Mayıs sonuna doğru uyandığını gözlemledim. Çamura dikilmiş fidelerin bakımında çok zorlandım. İlbaharda toprak tamamen kurudu ve taşlaştı. Yabani ot mücadelesi son derece zor oldu. Yabani ot mücadelesi yeteri kadar yapılamadığı için ertesi yıl 1000 adet fideden geriye 350 adet fide kaldı.

2. yılında lavanta fideleri (Sıradaki  boşluklardan kuruyan fidelerin yerleri belli oluyor.)

 

(1) Hasan ASLANCAN, Rafet SARIBAŞ – Lavanta Yetiştiricliği - MAREM)

(2) Prof. Dr. Osman GÜLŞEN - YOZGAT İLİ ÇAYIRALAN İLÇESİNDE LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ SONUÇ RAPORU