Dünya üzerinde doğal ürünlere olan talebin artması ile birlikte Türkiye’de de tıbbi aromatik bitkiler ön plana çıkmıştır. Lavanta yağı üretiminin İngiltere, Fransa ve Bulgaristan gibi ülkelerde uzun bir geçmişi vardır.

     Lavanta bitkisi, 1 m’ye kadar boylanabilen, yarı çalımsı, çok yıllık bir bitkidir. Lavanta bitkisinin ekonomik olarak kullanılan kısmı çiçekleridir. Bitkinin çiçek ve çiçek saplarından elde edilen uçucu yağ, dünyada ticareti en fazla yapılan 15 uçucu yağdan birisidir.

   Aşağıdaki rapor  neden lavanta  üretmemiz  gerektiği hakkında fikir verebilir. 

https://www.researchgate.net/publication/308084650_Lavender_cultivation_in_Bulgaria_-_21st_century_developments_breeding_challenges_and_opportunities

 

 

    SELÇUK ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

    Aşağıdaki linkte yer alan Asiye Tuba ATALAY'a ait YÜKSEK LİSANS TEZİ, bu alandaki tüm sorularınıza bilimsel cevaplar verebilir.

   Vakti olmayanlar sonuç bölümüne göz atabilirler.

http://acikerisim.selcuk.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/6989/178565.pdf?sequence=1

 

     Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır. Bunun yanında güzel kokusu nedeniyle sabun ve diğer endüstri kollarında, ilaç sanayinde ve ağrı kesici, sakinleştirici, uykusuzluk giderici özellikleriyle de aromaterapide kullanılmaktadır.(1)

Ticari bakımdan üç önemli lavanta türü bulunmaktadır: Lavanta Lamiaceae familyasındandır. Tür ve kökenlerine göre farklı isimlerle adlandırılır. Lavender (Lavandula angustifolia = L. officinalis = L. vera), Lavandin (Lavandula x intermedia = L. hybrida) ve Spike lavander (Lavandula spica). Günümüzde yabani olarak Güney Fransa, Orta İtalya, Yugoslavya, İspanya ve Yunanistan’da yaygın olarak bulunur. Ancak kültürü Bulgaristan, İngiltere, AB Devletleri, Kuzey Afrika ülkelerinde ve ülkemizde de yapılmaktadır. Türkiye’de üretim alanı çok sınırlıdır. Çok yıllık bir bitkidir ve tesis edildiğinde uzun yıllar verim alınır.(2)

(1) Hasan ASLANCAN, Rafet SARIBAŞ – Lavanta Yetiştiricliği - MAREM)

(2)Prof. Dr. Osman GÜLŞEN - YOZGAT İLİ ÇAYIRALAN İLÇESİNDE LAVANTA YETİŞTİRİCİLİĞİNİ GELİŞTİRME PROJESİ SONUÇ RAPORU