Üç yılın sonunda ilk ürünlerimizi elde ettik. 150 kg yaş lavanta çiçeğinden yaklaşık 2,5 L lavanta yağı elde ettik. Lavanta yağı ile birlikte oldukça iyi kalitede lavanta suyu (Hidrosol) elde ettik. Birçok yerde bahsedildiği şekilde 100 kg yaş lavanta çiçeği başına 8-9 litre  lavanta yağının, Lavandula Angustifolia için mümkün olmadığını gördük. Bu rakamlar Lavandin için geçerli midir bilmiyoruz; ancak destilasyon aşamasında görüştüğümüz Babaeski- Müsellim Köyündeki destilasyon ünitesi sahibi Arif Bey,  bir çok  üreticinin bizim aldığımız verime ulaşamadığını söyledi. Destilasyon aşamasında herkese yakın ilgi gösteren Arif Bey'e ve ailesine de buradan teşekkür etmek istiyoruz.

    Destilasyon ünitelerini çevremizde gittikçe çoğaldığını görüyoruz. Bu bağlamda lavantanın bu bölgede lavantanın geleceğinin olduğunu söyleyebiliriz. Kırklareli Merkez de bir ünitenin yanında Süloğlu- Yağcılı Köyünde bir ünitenin de kurulduğunu duyduk.

 

 

 

 

 

    İlk ürünlerimizin tanıtımını lavanta bahçemizde gerçekleştirdik. Tanıtıma katılan tüm dostlarımıza teşekkür ederiz.

 

     2020 Mayıs ayı başında dikilen fideler 2 hafta önce çekilen fotoğrafta canlanmaya başladıkları görülüyor. Bunun yanında sıra aralarındaki otlar da görülüyor. :)

   Traktör ve ayarlanmış kaz ayağının sıra aralarında çalışabilmesi için iki sıra arasının 140 cm den az olmaması gerekiyor. İki fide arası 35-40 cm olabilir. Zaten zamanla iki fide arasındaki boşluk kapanacaktır ve lavanta sırası çit halini alacaktır.

     Bu yıl sıradaki naylonlara zarar vermeden motorlu tırpanla ot temizliği yapıp gelecek yıl  traktör ile ot temizliği yapma istiyoruz. Alttaki fotoğraftaki gibi lavantalar yeri örttüğünde ot mücadelesi daha kolay olacaktır; ancak ilk iki yıl için üstteki fotoğrafı referans alabilirsiniz.

 

 

     Üç yıl önce dikilmiş olan fideler de açmak üzere. Bu fotoğraf iki hafta önce çekildiği için şu an mor renge bürünmüş tarlayı göremiyoruz ama haftaya tam açmış lavantaları görebiliriz.

  

Çeliklerden fide yetiştirme işlemleri içim çeliklerin dikim işlemi Mayıs ayı başı itibarı ile tamamlanmak üzere.

Bulgaristan'dan  Mart Ayında gelen Lavandula Angustifolia türü lavanta çelikleri o günden beri kumda gömülmüş olarak bekletildiler.

 

 

Çelikler köklenmesi için tarlaya dikildiler ve sonbaharda fide haline gelecekler

 

 Geçen yıl köklenmesi için dikilen çelikler sonbaharda fide haline geldiler; ancak biz Nisan sonunda yerlerinden söküp ve tarladaki yerlerine almayı tercih ettik.

 

Geçen yıldan köklendirilmiş olan çelikler fide haline geldiler ve tarladaki yerlerine alındılar. 

 Burada da geçen yıl dikilmiş fidelerin son durumunu görebilirsiniz.

 

   İlk diktiğimiz lavanta fideleri üç yıllık oldular. Fotoğrafta sıradaki lavanta aralarının kapandığını görebilirsiniz. İlk diktiğimiz fideleri doğrudan toprağa ve yanlış bir zamanda diktik. Bu sebeple çok fazla kayıp verdik ve otla mücadelede zorlandık.